Friday 10 August 2012

Chocolate Moist

السلام عليكم ورحمةالله وبركاته
*Special for Mr. Hakimey + Kak Yatie*
Bahan-Bahan:
3 biji telur ayam
1 1/2 cawan gula kasar
1/2 sudu kecil garam
1 sudu essen vanilla
1 cawan minyak jagung
1 1/2 cawan air masak
1 cawan susu pekat manis
1 1/2 cawan tepung gandum
1 cawan serbuk koko
1 sudu kecil serbuk bikarbonat

**Topping**
1/2 bungkus coklat masakan
1/5 cawan air susu segar
1 sudu kecil mentega
*hiasan: Chocolate Rice + Chocolate Chip

Cara-cara membuat:
1. Pukul gula dan telur hingga kembang.
2. masukkan garam, essen vanilla, minyak jagung, susu pekat manis, air..pukul hingga sebati.
3. Ayakkan bersama-sama tepung gandum, koko dan bikarbonat terlebih dahulu sebelum dimasukkan ke dalam adunan untuk digaul sekali. pukul hingga sebati
4. Masukkan adunan ke dalam acuan kuih. sebelum itu, pastikan acuan kuih dialaskan dengan kertas minyak. Tutup permukaan kuih dengan menggunakan aluminium foil.
5. Kukus selama 1 jam. Biarkan sejuk dan asingkan.
6. Untuk topping, cairkan coklat masakan menggunakan double boiler. Masukkan susu segar dan mentega. gaul hingga semuanya sebati dan  cair.
7. Tuangkan coklat cair di atas kek coklat yg telah disediakan terlebih dahulu. Taburkan chocolate rice + chocolate chip sebagai hiasan.

No comments:

Post a Comment