Saturday 4 February 2012

Yong Tau Foo (1st try)

السلام عليكم ورحمةالله وبركاته
Hye all, petang semalam, sy dan kawan-kawan main masak-masak memasak di rumah one of my besties, Khairina.
So, menu semalam ialah Yong Tau Foo(Me), Oreo Cheese Cake(Azizah), Chocolate dadih (Ain). Khairina plak menyediakan dapur untuk ktorang...hehe
First time try buat Yong Tau Foo nih..so,bnyak la yang kurang...Huhue
so,jom kite tengok cara-cara membuat Yong Tau Foo...

Ƹ̴Ӂ̴Ʒ Bahan-Bahan Ƹ̴Ӂ̴Ʒ
2 ketul tulang ayam*bahagian dada ayam*
1 kiub pati ayam maggi
lada sula
garam
4 ulas bawang putih*kisarkan*
1 ulas bawang merah*kisarkan*
2500ml air

Ƹ̴Ӂ̴Ʒ Cara-Cara membuatnya Ƹ̴Ӂ̴Ʒ
1. Rebuskan ayam di dalam air hingga mendidih dah tulang pun masak.
2. Masukkan bawang yang telah dikisarkan.
3. Masukkan kiub ayam.
4. Lastly, masukkan bahan- bahan lain seperti lada sula dan garam secukupnya.
5.Rebuskan selama 5minit.
6. Tapiskan sup ayam tadi menggunakan penapis besi yang tahan panas.
*kuah ni kurang pekat sbb xguna tepung jagung...lupe nak beli...so,guna tepung gandum...Ngee...tp rase tetap marbeles...:P*

Ƹ̴Ӂ̴Ʒ Bahan-Bahan Ƹ̴Ӂ̴Ʒ
10 tangkai cili kering*boleh tambah klu nak lebih pedas*
5 tangkai cili hidup
4 tangkai cili padi
3cm belacan *kuantiti belacan blh ditambah atau dikurangkan ikut citarasa*
3 sudu makan sos tiram
Gula perang secukupnya
2 sudu makan Gula apong/Gula melaka
Garam secukupmya
2 sudu makan Tepung jagung*bancuhkan dengan air*


Ƹ̴Ӂ̴Ʒ Cara-Cara membuatnya Ƹ̴Ӂ̴Ʒ

1. Kisarkan cili kering, cili hidup dah cili padi bersama 150ml air. Kisar hingga lumat.
2. Rebuskan  cili yang telah dikisar tadi.
3. masukkan belacan, gula perang, sos tiram dan gula apong. Biarkan mendidih. Gaulkan.
4.  Tapiskan sos ini ke dalam periuk lain. dah didihkan lagi.
5. Masukkan bancuhan tepung jagung untuk memekatkannnya.


Ƹ̴Ӂ̴Ʒ Bahan-Bahan Ƹ̴Ӂ̴Ʒ
Sosej
Bebola ayam
Bebola sotong
Crab meat
Sayur sawi
*rebuskan semua bahan ini*
bawang goreng
daun sup


Siap untuk dihidangkan!! Merci...

No comments:

Post a Comment