Monday 6 February 2012

Tips: Mengurangkan tahap kemasinan pada makanan

Assalamualaikum

Sekarang, sy nak share mcm mane untuk mengurangkan tahap kemasinan pd makanan korang...
Normally, masakan kt masin bukan disebabkan terlebih garam saje tp kadang2 disebabkan beberapa punca lain  iaitu:-

Bahan-Bahan yang digunakan dah sememangnya masin. Eg: Ikan bilis, belacan, kiub segera...etc.

Masakan terlalu kering/ Pekat. Datz why masakan korang masin.
Kuantiti gula dan garam tidak balance.

So, selain daripada menambahkan kuantiti air, korang boleh jugak gune care yg sy akan explain ni...
JOM!!!

Errrrr...Kentang???? *Google Image*
Yesss...kt boleh gunakan kentang untuk mengurangkan tahap kemasinan pada masakan.
Caranya mudah saje. Korang kupaskan kulit kentang, potong dadu dan bersihkan.
Masukkan dalam masakan korang yang terlebih masin tadi. 
AND...Walla...masakan dah x masin...
Make sure kentang masak sebelum ianya dihidangkan.
Kentang boleh balance rasa masakan korang dan ianya sedap dimakan.
That's why, klu korang perasan, byk makanan ade mengandungi kentang. 
Tak kira la dalan soup,kari, dalca or ape2 pun...

Itu saje daripade sy. Thank you for reading this entry.
See you all again for the next entry.

No comments:

Post a Comment