*Nyum Nyum...My all time favourite at Putrajaya*
°.¸¸.•´¯`»★Bahan-Bahan °.¸¸.•´¯`»★
1 kg paru *bersihkan*
Serbuk kunyit
Serbuk kari daging
Garam secukup rasa
10 tangkai cili kering
5tangkai cili hidup
2 ulas bawang putih *kisarkan*
1 biji bawang merah *kisarkann*
Minyak
1 sudu makan Gula
°.¸¸.•´¯`»★Cara-cara membuatnya °.¸¸.•´¯`»★
1. Rebus paru hingga masak.
2. Hiriskan paru ikut suka. *tunggu paru sejuk baru la start menghiris*
3. Campurkan serbuk kari, serbuk kunyit dan garam ke dalam mangkuk yang berisi paru yang telah dihiris. Gaul hingga sebati.
4. Goreng paru sedikit demi sedikit dalam minyak yang panas dan banyak sampai garing. Asingkan
5. Tumiskan bawang dan cili yang telah dikisar. masukkan gula.
6. Campurkan paru goreng ke dalam tumisan. Gaul hingga sebati.
7. Siap!!
Selamat mencuba. Au revoir! |
No comments:
Post a Comment